Yazılım Nedir?

Yazılım öğrenmek, geleceğiniz için yapabileceğiniz en önemli yatımlardan biridir. Yazılıma ayırdığınız zaman, gösterdiğiniz özveri ve internet erişimi ile herkes yazılım dünyasına adım atabilir.

Yazılım öğrenmeye nereden başlayacağınızı düşünüyor musunuz? Endişelenmeyin çünkü yazılım öğrenmek için artık üniversiteye gidip lisans eğitimi almanıza gerek yok. İster yeni bir hobi edinmek, isterseniz de yeni bir iş bulmak için yazılım öğrenmeye başlayabilirsiniz. Bu yazımızda, “Yazılıma nereden başlanır?“, “Yazılım nasıl öğrenilir?” gibi konulara açıklık getireceğiz.

Yazılım Nedir?

Yazılım, bir bilgisayar sisteminde çalışan programların tümüdür. Bu programlar, bilgisayarın çalışmasını yöneten ve kontrol eden kodlar ve talimatları içerir.

Yazılım, bir bilgisayarın donanımını (çip, anakart, güç kaynağı gibi parçalar) yöneten ve kullanıcıların istediği görevleri yerine getirmesine yardımcı olan bir araçtır. Örneğin, bir yazılım sayesinde bir bilgisayar bir metin dosyasını açabilir, bir resim dosyasını düzenleyebilir veya bir internet taraması yapabilir.

Yazılım, genellikle bir dil (örneğin C++ veya Python) ile yazılır ve bir bilgisayarın işlemcisi tarafından anlaşılıp yürütülür.

Neden Yazılım Öğrenilmeli?

Neden yazılım öğrenilmeli konusuna geçmeden önce en başta yazılım ile neden ilgilenmek istediğinizi bulmanız gerekir. Yazılım ile ilgilenmenizin amacını düşünmek, hangi programlama dilini öğrenmeye karar vereceğinizi, ne tür projelerde çalışmak istediğinizi ve ne yapmak istediğinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.

Statista tarafından yapılan araştırmaya göre, yazılım geliştiricilerinin sayısının 2024 yılına kadar 28,7 milyon kişiye ulaşacağını gösteriyor. Peki ama 2023 yılında neden yazılım öğrenilmeli? İşte yazılım öğrenmek için nedenler:

Yazılım öğrenmek özgeçmişinizi güçlendirir.

Programlama bilgisi değerli ve aranan bir beceridir. Şirketler bünyesinde çalıştıracakları yazılım uzmanlarına ihtiyaç duyuyor ve bu sayı gün geçtikçe artıyor.

Teknoloji günlük hayatımızın içine girmeye devam ettikçe, yazılımcılara ve kodlama bilgisine sahip olan kişilere olan ihtiyaç artacak. Yapılan araştırmalara göre, en çok talep gören sektörlerden bir tanesi yazılım sektörü.

Teknoloji alanında bir kariyer yapmak istiyorsanız, en az bir programlama diline hakim olmanız gerekir. Hatta proje yöneticilerinin, daha iyi performans gösterebilmeleri için projede kullandıkları programlama dilinin işleyişini bilmeleri istenir. Yazılım sektöründe çalışmıyor olsanız bile kodlama bilgisi sizin için değerli bir beceri olacaktır.

Yazılım ile yeni uygulamalar oluşturabilirsiniz.

Yazılım öğrenmenin en heyecan verici yönlerinden bir tanesi, fikirlerinizi hayata geçirmektir. Yazılım öğrenerek web sitesiuygulama veya bilgisayar oyunu geliştirebilirsiniz. Hatta bu uygulamaları herkese açık hale getirip para kazanmaya bile başlayabilirsiniz.

Bu fikirlerden gelir elde etmeseniz bile iş arama sürecinde önemli bir avantaj yakalamış olursunuz. Çünkü bir uygulama geliştirmek, yazılım becerilerinizi sergilemenin en iyi yoludur.

Yazılım öğrenmek motive edici ve eğlencelidir.

Bir uygulama geliştirmek motivasyonunuzu artıracak en iyi yöntemlerden bir tanesidir. Yeni şeyler öğrenmek, fikirleri hayata geçirmek, kullandığınız teknolojilere yeni bir bakış açısıyla bakmak ve bunları yaparken eğlenmek… Hepsi yazılım öğrenmeye başlamak için güçlü sebepler.

Yazılım öğrenmek problem çözmeyi kolaylaştırır.

Yazılım geliştiricileri gün içerisinde çok çeşitli sorunlarla yüzleşmek zorunda kalır. Bu da problem çözme becerisinin gelişmesini sağlar. Yazılım öğrenmek, eleştirel düşünme becerilerinizi geliştirmenin ve ufkunuzu açmanın en etkili yollarından bir tanesidir.

Yazılım Öğrenmek Zor Mu?

Bir programlama dilini öğrenmeniz ona ayırdığınız zamana, ilgiye ve yaptığınız pratiğe bağlı olarak değişir. Ancak, yazılım öğrenmek sanıldığı kadar zor değildir. Yazılımcı olmak için, sadece teorik bilgileri hatırlamak yeterli olmaz. Bu nedenle de bol bol pratik yapmalısınız.

Yazılım Öğrenmek için Matematik Gerekir Mi?

Yazılım öğrenmek için ileri seviye matematik gerekmez. Kodlama sırasında matematiği kullanmazsınız. Önemli olan kullandığınız programlama dilinin mantığını ve kodun temelini oluşturan matematik kavramlarını anlamaktır.

Yazılıma Nasıl Başlanır?

Online araçlar ve materyaller sayesinde yazılım öğrenmek geçmiş yıllara göre daha kolay. Yazılım öğrenmek için ücretli ve ücretsiz yazılım eğitimleri bulunuyor.

1. Neden yazılım öğrenmek istediğinize karar verin.

Her yeni işe başlarken hedef koymak, bu hedef doğrultusunda daha sıkı çalışmayı sağlar. Bir hedefiniz yoksa başarısızlığa uğrayabilirsiniz. Bu yüzden, yazılım öğrenmeye başlamadan önce neden kod yazmak istediğinizi düşünün.

Nerede ve ne tür projelerde çalışmak istediğinizi, hangi kaynaklara sahip olduğunuzu, kodlamayı öğrenmek için bu konuya ne kadar zaman ayıracağınızı ve hangi programlama dillerini öğrenmek istediğinizi düşünmelisiniz.

2. Hangi programlama dilini öğrenmeye başlayacağınızı seçin.

Hedeflerinize göre hangi programlama diliyle başlayacağınızı seçebilirsiniz. HTML veya CSS gibi daha kolay öğrenebilen bir dille yazılıma başlayabileceğiniz gibi Java ve Python gibi popüler ve çok farklı yerlerde kullanılabilen bir programlama dili ile de başlayabilirsiniz.

3. Online yazılım kurslarına katılın.

Yazılım öğrenmek için lisans zorunluluğu bulunmuyor. Temel yazılım kurslarından ileri seviyeye kadar birçok online programlama eğitimleri bulunuyor. UdemyCoursera ve Datacamp farklı programlama dilleri ile ilgili çok sayıda yazılım kursu sunuyor.

4. Yazılım eğitim videoları izleyin.

Tek başınıza yazılım öğrenmeye karar verdiyseniz, YouTube yazılım öğrenmek isteyenler için çok sayıda video eğitim içeriği sunuyor. Yazılım video eğitim içerikleri programlamanın temellerini anlama konusunda size yardımcı olabilir.

Yazılım alanında takip edebileceğiniz YouTube hesaplarını şu şekilde listeledik:

  • Yazılım dünyasına nasıl giriş yapabileceğinizden yeni teknolojilere kadar birçok güzel videolar bulabileceğiniz Kadın Yazılımcı YouTube kanalı.
  • Arayüz geliştirme ve yazılımcı sohbetlerini dinleyebileceğiniz Doğukan Güven Nomak
  • Yapay zeka, oyun programlama ve daha birçok eğitici içerik bulabileceğiniz Selman Kayha’nın kanalını takip edebilirsiniz.

Ayrıca teknoloji yöneticileriyle gerçekleştirdiğimiz Meet-up’ları ve konferansları izleyebileceğiniz Coderspace YouTube kanalı da mevcut!

5. Yazılımı nasıl öğrenebileceğiniz hakkında kitaplar ve makaleler okuyun.

Yazılım kitapları size temel yazılım kavramlarını ve becerilerini tanıtacaktır. Yazılım öğrenmeye nasıl başlayacağınıza dair bir sürü kitap var. İşte okuyabileceğiniz yazılım kitapları:

1. Clean Code – A Handbook of Agile Software Craftsmanship

2. Head First Design Patterns: A Brain-Friendly Guide

3. Introduction to Algorithms

4. Cracking the Coding Interview

Okuyabileceğiniz yazılım kitaplarının tam listesi için bu yazımıza göz atabilirsin.

6. Podcast dinleyin.

Teorik bilgilerinizi geliştirmek için, seyahat ederken veya bilgisayardan uzaktayken podcast dinleyebilirsiniz. İşte dinleyebileceğiniz yazılım podcastlerinin bir listesi:

  • Coding Block: Tasarım, yazılım mimarisi, nesne yönelimli programlama ve veri tabanları ile ilgili ipuçları ve püf noktaları barındıran podcast.
  • Codecast: Teknoloji yetenekleri & yöneticileriyle ilham veren sohbetleri dinleyebileceğiniz podcast.

7. Örnek projelerdeki kodları inceleyin.

Örnek projelerdeki kodları inceleyerek ilham almak kodlama öğrenmenin etkili bir yoludur. Bu yöntem kodlama becerilerinizin gelişmesini, somut örnekleri görmenizi ve kendi yazdığınız kodu daha iyi anlamayı sağlar. GitHub’a girerek herhangi bir projenin kodlarını inceleyebilirsiniz.

8. Pratik yapın.

Yazılımı öğrenmek için en etkili yol pratik yapmaktır. Ne kadar çok pratik o kadar çok ilerleme demektir. Programlamayı yaparak öğrenirsiniz. Pratik yaparak eksiklerinizi kapatabilir, temel kavramlarını daha iyi anlayabilirsiniz.

Pratik yapmanın bir yolu da proje geliştirmektir. Proje geliştirerek öğrendiklerinizi uygulama fırsatı yakalarsınız. Ayrıca bu projeler, sizi motive edecektir. Yapabileceğiniz başlangıç seviye yazılım projeleri:

  1. Kelime Sayar
  2. Kredi Kartı Numarası Doğrulama
  3. Captcha Oluşturucu
  4. Adam Asmaca Oyunu
  5. Zar Atma Simülasyonu

9. Yazılım topluluklarına katılın.

Sizinle aynı ilgi alanına sahip topluluklara katılarak, fikir alışverişinde bulunabilir ve dahası takıldığınız konularda size rehberlik edecek kişiler bulabilirsiniz. Online olarak soru sormak, ve yardım almak için pek çok yazılım topluluğu var.

Bir topluluğa katılmak, sizi yazılım öğrenme konusunda teşvik edebilir. Katılabileceğiniz en büyük online yazılım toplulukları:

  1. Stack Overflow, dünya genelindeki yazılımcıları ve programcıları bir araya getiren bir soru-cevap platformudur. Stack Overflow yazılımcılar için bir bilgi deposu ve kütüphanesi olarak görülür.
  2. Github, dünyanın en büyük geliştirici topluluklarından birisi olup, git versiyon kontrol sistemini kullanarak yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı bir bulut depolama servisidir.

10. Coderspace Bootcamp eğitimlerine katılın.

Yazılım öğrenmek ilk başta zor görünebilir. Ancak, hedeflerinize uyan doğru Bootcamp eğitimlerini bulduktan sonra, her şey sizin için daha kolay hale gelecek.

Hızlandırılmış bir süre içinde yazılım öğrenmek isteyen kişiler Bootcamp eğitimlerine kaydolabilirler. Bootcamp’ler temel seviyeden ileri seviyedeki yazılımcılara yönelik olabilir.

Bootcamp’lerin amacı ise kısa sürede, pratik imkanı sağlayarak kodlamayı öğretmektir. Ayrıca Bootcamp’ler programa katılan yazılımcılara iş fırsatı da sunar. Bootcamp sonunda iyi bir performans gösteren katılımcılar iş birliği yapılan şirketin bünyesinde çalışma fırsatı yakalarlar.

Coderspace olarak teknoloji yeteneklerim için şirket iş birlikleri ile ücretsiz Bootcamp’ler düzenliyoruz. Açık olan Bootcamp’lerimize etkinlikler sayfasından göz atabilirsiniz.

Yazılama Yeni Başlayacaklar İçin 4 Yararlı Tavsiye

1. Seçtiğiniz Programlama Dilinde Uzmanlaşın

Seçtiğiniz programlama dilinin temellerini iyi bir şekilde kavramak, başarı için kritik öneme sahiptir. Temel programlama bilgilerini öğrenmezseniz, ileride daha büyük zorluklarla karşılaşabilirsiniz.

Programlama dilinin temelini Bootcamp eğitimlerinde öğrenebilir, yazılım kariyerinize güçlü bir başlangıç yapabilirsiniz.

2. Yardım İsteyin

Yazılım kariyerinize yeni başladığınızda her şeyi bilememeniz çok doğal. Bu noktada yardım istemeyi öğrenmelisiniz. Takıldığınız konuları yazılım topluluklarına sorabilir, cevabı en hızlı ve kolay şekilde bulabilirsiniz.

Hackerrank gibi platformlara ücretsiz katılıp, başkalarından da yeni bilgiler öğrenebilirsiniz. Bu platformlarda genelde forum bölümleri de vardır. Sorularınızı bu forumlara yazabilir ve çözüme kavuşabilirsiniz.

3. Kod Editörü Kullanın

Her yazılımcı kariyerinin ilk başlarında zorlanır. Bu öğrenme sürecinin bir parçasıdır. Bu sürede işinizi kolaylaştıracak kod editörü araçlarından yardım alabilirsiniz. Yapabildiğiniz kadar pratik yapmanız gerektiğini unutmayın.

4. Veri Yapılarını ve Algoritmaları Öğrenin

Veri Yapısı, verileri organize bir şekilde depolamanın bir yoludur. Algoritmalar ise, belirli bir sorunu çözmek için adım adım ilerlemek ile ilgilidir. Veri yapısı ve algoritmalar, kodlamada her zaman önemli bir rol oynar. Bu konuların temelini iyi anlamak size ileride büyük kolaylık sağlayacaktır.